Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Mikrobiologi med inriktning mot livsmedel och livsmedelshygien (1-20)
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Mikrobiologi med inriktning mot livsmedel och livsmedelshygien (1-20)
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
  1. HKR
  2. Mikrobiologi med inriktning mot livsmedel och...
  3. Kursplan
  1. HKR
  2. Mikrobiologi med...
  3. Kursplan

Mikrobiologi med inriktning mot livsmedel och livsmedelshygien (1-20)
5 poäng

Kurskod: GLA111

Beslut: Fastställd i nämnden 2006-12-11. Giltig från och med 2007-01-22.

Nivå: A

Ämne/områdeskod: Biologi (BIA)

Utbildningsområde: Naturvetenskapliga området 100%

Huvudområde: Ej huvudområde.

VFU-andel: -

Engelsk titel: Microbiology with Special Emphasis on Foods and Food Hygiene (1-20)

Diarienummer: 1118/833-06

Allmänna uppgifter

Kursen ges som obligatorisk kurs i Gastronomiprogrammet under termin 2.
Kursen ges som fristående kurs.

Förkunskaps- och behörighetskrav




Grundläggande behörighet samt Nk B alt Ke A alt genomgången livsmedelsutbildning eller motsvarande.

Innehåll

Kursen ger, förutom en grundläggande kunskap om mikroorganismer, en bred inblick i mikroorganismers inverkan på livsmedel. Detta inkluderar fermenteringsprocesser som vid t ex öl- och vinproduktion samt syrning av mjölkprodukter och även förruttnelseprocesser. Kursen ger också grundläggande kunskap om olika konserveringsprocesser. Vidare behandlar kursen livsmedelsburna sjukdomar och förgiftningar, smittspridning samt hygienens betydelse för livsmedelsproduktion. I kursen ingår laborativa moment.

Lärandemål

Efter genomgången kurs ska studenten ha:

  •  Förvärvat grundläggande kunskaper om mikroorganismers tillväxt, förekomst och egenskaper.
  • Förvärvat kunskaper om mikroorganismers roll vid livsmedelsburna infektioner samt vikten av en god produktionshygien.
  • Förvärvat en inblick i konserveringsmetoder samt mikroorganismers roll vid fermentering.

Genomförande

Kursen är delvis upplagd utifrån problembaserat lärande (PBL), vilket innebär att ett mindre antal studenter och en handledare utgör en basgrupp som arbetar på schemalagd tid. Dessutom omfattar kursen föreläsningar, seminarier, studiebesök och laborationer. Basgrupparbete, seminarier och laborationer kräver obligatorisk närvaro.

Examination – prov och former

Examination sker i form av skriftlig tentamen vilken tillsammans med övriga kursmoment utgör underlag för betygsättning. Betygskalan för kursen är väl godkänd, godkänd och underkänd, samt det pan-europeiska betygsystemet ECTS (European Credit Transfer System).
Riktlinjer för examination finns att läsa på http://www.hkr.se

Kursutvärdering

Utvärdering av kursens innehåll och studentens egen insats i förhållande till kursens mål sker fortlöpande. Kursen avslutas med skriftlig och muntlig utvärdering.

Beslut

Fastställd i nämnden 2006-12-11. Giltig från och med 2007-01-22.

Revideringar

Övergångsbestämmelser

Godkänd i institutionsstyrelsen MNA 2006-11-23.
Gäller från vt 2007.

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

  • Thougaard, Herluf, Varlund, Verner & Møller Madsen, Rene (2001), Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer. Lund: Studentlitteratur (351 s).

Stencilmaterial (säljes av institutionen)

Kortadress: www.hkr.se/kgla111

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025