Mikrobiologi med inriktning mot livsmedel och livsmedelshygien (1-20)
5 poäng
Kurskod: GLA111
Beslut: Fastställd i nämnden 2006-12-11. Giltig från och med 2007-01-22.
Nivå: A
Ämne/områdeskod: Biologi (BIA)
Utbildningsområde: Naturvetenskapliga området 100%
Huvudområde: Ej huvudområde.
VFU-andel: -
Engelsk titel: Microbiology with Special Emphasis on Foods and Food Hygiene (1-20)
Diarienummer: 1118/833-06
Allmänna uppgifter
Kursen ges som obligatorisk kurs i Gastronomiprogrammet under termin 2.
Kursen ges som fristående kurs.
Förkunskaps- och behörighetskrav
Grundläggande behörighet samt Nk B alt Ke A alt genomgången livsmedelsutbildning eller motsvarande.
Innehåll
Kursen ger, förutom en grundläggande kunskap om mikroorganismer, en bred inblick i mikroorganismers inverkan på livsmedel. Detta inkluderar fermenteringsprocesser som vid t ex öl- och vinproduktion samt syrning av mjölkprodukter och även förruttnelseprocesser. Kursen ger också grundläggande kunskap om olika konserveringsprocesser. Vidare behandlar kursen livsmedelsburna sjukdomar och förgiftningar, smittspridning samt hygienens betydelse för livsmedelsproduktion. I kursen ingår laborativa moment.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten ha:
- Förvärvat grundläggande kunskaper om mikroorganismers tillväxt, förekomst och egenskaper.
- Förvärvat kunskaper om mikroorganismers roll vid livsmedelsburna infektioner samt vikten av en god produktionshygien.
- Förvärvat en inblick i konserveringsmetoder samt mikroorganismers roll vid fermentering.
Genomförande
Kursen är delvis upplagd utifrån problembaserat lärande (PBL), vilket innebär att ett mindre antal studenter och en handledare utgör en basgrupp som arbetar på schemalagd tid. Dessutom omfattar kursen föreläsningar, seminarier, studiebesök och laborationer. Basgrupparbete, seminarier och laborationer kräver obligatorisk närvaro.
Examination – prov och former
Examination sker i form av skriftlig tentamen vilken tillsammans med övriga kursmoment utgör underlag för betygsättning. Betygskalan för kursen är väl godkänd, godkänd och underkänd, samt det pan-europeiska betygsystemet ECTS (European Credit Transfer System).
Riktlinjer för examination finns att läsa på http://www.hkr.se
Kursutvärdering
Utvärdering av kursens innehåll och studentens egen insats i förhållande till kursens mål sker fortlöpande. Kursen avslutas med skriftlig och muntlig utvärdering.
Beslut
Fastställd i nämnden 2006-12-11. Giltig från och med 2007-01-22.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Godkänd i institutionsstyrelsen MNA 2006-11-23.
Gäller från vt 2007.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
-
Thougaard, Herluf, Varlund, Verner & Møller Madsen, Rene (2001), Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer. Lund: Studentlitteratur (351 s).
Stencilmaterial (säljes av institutionen)